Професионална гимназия по облекло, хранене и химични технологии „Проф. д-р Асен Златаров“

гр. Шумен  

Повярвайте в таланта си!


Кликнете върху снимка за по-голям размер

                                                               

На 14.01.2020 г. в училище се проведе тържество по случай Василица – Нова година. Участниците представиха песни и танци, свързани с ромските традиции, бе пресъздадена в театрална постановка „Легенда за Рома“, рецитал на стихотворения и поздравителни слова по повод Ромската Нова година. Различни етноси създадоха и отпразнуваха заедно този празник, който ги сплоти повече като съученици и приятели. Участниците бяха наградени с грамоти и предметни награди.


През 2019 г. по проект „Модерно професионално образование и обучение съвместно с бизнеса”, в училище бяха изградени две нови, съвременни, модерни учебни кухни. В тях учениците от направление „Хранене” провеждат своите учебни практики по професиите „Готвач” и „Ресторантьор”. Партньори на гимназията в този проект станаха фирма „ТОМЕКО” и ресторант „5 КМ”.
Кухните са оборудвани в съответствие със съвременните изисквания и в тях учениците, под ръководството на квалифицирани спе-циалисти имат възможност да получат висококачествено професионално обучение, отговарящо на изискванията на пазара на труда.
На 15.02.2019 г. ПГОХХТ отбеляза 134 г. от рождението на учения и писателя Асен Златаров. Празникът започна с презентация и музикални изпълнения. Проведоха се състезания по професии за „Най-добър млад барман”, „Най-добър млад сервитьор”, „Най-добър млад фризьор”. Отличените ученици ще участват в регионалния кръг на националните състезания. Младите таланти в модата подредиха впечатляваща изложба на модели. Състезателите по волейбол показаха завидни спортни умения.Във връзка със Седмицата на четенето (22 26 октомври 2018 г.) учениците от ПГОХХТ „Проф. д-р А. Златаров подготвиха с ентусиазъм и интерес изложба от стари и нови книги, представени в библиотеката на училището. Докато разглеждаха и с трепет се докосваха до различните произведения, учениците разтваряха любопитно книгите и увлекателно се зачитаха.

Друга група ученици изнесоха „Маратон на четенето пред свои съученици, учители и ръководството на гимназията като им прочетоха части от обичани и емблематични произведения изучавани в училище.

В Седмицата на четенето бяха раздадени и предметни награди за всички участници, включили се в подготовката и реализирането на дейностите, свързани с инициативата.


Ученикът Енгинджан Сали от IX „a” клас е включен в националния отбор по хандбал. В периода 21 – 24 април 2018 г. той игра в пробни мачове и беше одобрен от треньора на националния отбор. В националното състезание, организирано от фондация „Играй с развитие” и БФ по хандбал, отборът „Черно море”, в екипа на който участва Енгинджан, се класира на I място в зоната.